När man planerar för en bergvärmeinstallation ställer sig många frågan ”vilken bergvärmepump ska jag välja? Om du överväger att installera en bergvärmepump i ditt hem finns det en del saker du bör tänka på innan du väljer en specifik modell. För det första bör du undersöka om det finns tillräckligt med berg eller grundvatten i ditt område för att en bergvärmepump ska fungera optimalt. Det är även bra att ta reda på om du har goda förutsättningar för att borra en energibrunn.
När du har bestämt dig för vilken typ av bergvärmepump du vill ha bör du jämföra olika modeller. Tänk på att det kan också vara bra att jämföra olika tillverkare, se listan nedan. Se till att jämföra specifikationer såsom kapacitet, verkningsgrad, ljudnivå och pris. Det kan också vara en bra idé att läsa recensioner från andra användare. Detta ger dig en uppfattning om hur väl olika modeller fungerar i verkligheten.
Det är också viktigt att välja en auktoriserad installatör som har erfarenhet av att installera bergvärmepumpar. En duktig installatör kan hjälpa dig att välja rätt! Dessutom kan installatören ge råd om placering och installation för att säkerställa optimal funktion. Detta hjälper även vi på Heatio och våra certifierade installatörer dig med.
Slutligen bör du komma ihåg att en bergvärmepump kan vara en investering på lång sikt. Det kan därför vara en bra idé att tänka på hur din bostad och dina behov kommer att förändras under de kommande åren och välja en modell som kan anpassas efter dina behov.
Exempel på fabrikat på bergvärme
Nibe |
Bosch |
Daikin |
IVT |
CTC |
Thermia |
IGLU |
Bra att tänka på
När du har jämfört olika modeller och valt en auktoriserad installatör bör du också tänka på hur du kan maximera effektiviteten och energibesparingen med din bergvärmepump. Ett sätt att göra detta är att se till att din bostad är välisolerad. Detta gör så att värmen som produceras av bergvärmepumpen inte går förlorad. Det kan också vara en bra idé att använda en programmerbar termostat, så att värmen bara produceras när den behövs.
En annan faktor som kan påverka effektiviteten och energibesparingen är hur väl bergvärmepumpen är installerad. En duktig installatör kan hjälpa dig att säkerställa att bergvärmepumpen är placerad på ett sådant sätt att den fungerar optimalt och att alla anslutningar och rör är korrekt monterade.
Slutligen kan det vara en bra idé att överväga vilka extra funktioner och tillbehör du vill ha med din bergvärmepump. Vissa modeller erbjuder till exempel möjligheten att använda solenergi som en extra energikälla. Andra att koppla in en värmekälla för att förstärka värmen under de kallaste månaderna eller att använda bergkyla. Genom att överväga dina specifika behov kan du välja en bergvärmepump som passar dina behov på bästa sätt.
Med eller utan varvtalsstyrning (inverterstyrning)?
Nya modeller av bergvärmepumpar är ofta utrustade med inverterstyrning, även kallad varvtalsstyrning eller frekvensstyrning. Denna teknik gör att värmepumpen kan anpassa sitt arbete efter husets energibehov, vilket ger en mer energieffektiv användning. Alternativet är en bergvärmepump som enbart arbetar enligt principen på/av.
Invertertekniken har flera fördelar jämfört med enbart på/av-teknik. En av de största fördelarna är att du kan få en större besparing på din uppvärmningskostnad, eftersom värmepumpen anpassar sin prestanda efter ditt hus behov. Detta gör att den inte behöver arbeta på högsta effekt hela tiden, vilket sparar energi.
En annan fördel med inverterstyrning är att den ger en jämnare temperatur i ditt hus. På/av-tekniken kan leda till att temperaturen svingar mer, medan invertertekniken gör att värmepumpen kan hålla en mer konstant temperatur.
Det finns dock en nackdel med inverterstyrning, och det är att investeringskostnaden blir högre. Detta beror på att fler komponenter och elektronik behövs för att implementera tekniken i värmepumpen. Men över tid kan du tjäna in investeringskostnaden genom att få lägre uppvärmningskostnader.
Vilken bergvärmepump ska jag välja? – med eller utan extern varmvattenberedare?
Vissa bergvärmepumpar har en inbyggd varmvattenberedare medan andra har en separat. Detta ger dig möjlighet att anpassa storleken på varmvattenberedaren efter dina och din familjs vanor, som långa duschar eller bad i badkar. Vanligen har en varmvattenberedare en tankvolym på mellan 200 till 500 liter.
De flesta bergvärmepumpar med inbyggd varmvattenberedare har en storlek på 200 liter. En varmvattenberedare på 200 liter brukar räcka för en familj med en normal varmvattenanvändning. Om du har badkar eller familjemedlemmar som gärna duschar varmt och länge rekommenderas istället en varmvattenberedare med en tankvolym på 300-500 liter.
En extern varmvattenberedare kan vara en bra lösning om du vill ha en större tankvolym, eller om du har lågt i tak och inte vill bygga ut på höjden. Då kan du istället välja att placera bergvärmepumpen och varmvattenberedaren på golvet, vilket kan spara golvyta. Sammantaget bör du överväga dina och din familjs behov när du väljer storlek på varmvattenberedaren för din bergvärmepump.
Energitäckning och effekttäckning
Effekttäckningsgrad är ett mått på hur stor procent del av husets toppeffekt som värmepumpen klarar av att täcka. Energitäckningsgrad på 92 procent innebär att 92 procent av alla kWh som huset behöver till värme och varmvatten kommer från värmepumpen. Resterande 8 procent av energitäckningen täcks av tillskottsenergi från till exempel en elpatron. De flesta värmepumparna dimensioneras för energitäckning med ca 90 %, det klaras normalt med ca 50% effekttäckning. Det betyder att när det börjar bli kallt ute, klarar inte värmepumpen att hålla värme. Normalt har man då elpatroner för effekttillskott.
Glöm inte att om du fortfarande behöver hjälp med att välja finns alltid vi på heatio för att hjälpa dig!