fbpx

Just nu! Upp till 11.000 SEK rabatt på värmepumpar från Bosch (Gäller t.o.m. 30/6)

Frikyla till bergvärme

Frikyla är en teknik som använder jordens inre värme för att kyla ner luften i hus och byggnader. För att få igång frikylan, borrar man ett djupt hål i marken och lägger ner en rörledning. En kompressor pumpar sedan kylmediet genom röret och ner i jorden. När kylmediet kommer ner i jorden absorberar det värmen från jorden och blir varmt. Sedan pumpas det varma kylmediet tillbaka upp genom röret till kompressorn där värmen avlägsnas genom en kylare. På så sätt kan man använda jordens inre värme för att kyla ner luften i hus och byggnader. Frikyla är därför ett perfekt komplement till Bergvärme eller Jordvärme. För att producera kyla behöver bergvärmepumpar en kylmodul vilket är möjligt att köpa till de flesta av dagens värmepumpar. För att därefter distribuera kylan i huset behövs så kallade fläktelement, eller fläktkonvektorer som ansluts till värmepumpen och sprider den svala luften i huset.

En stor fördel med frikyla till bergvärme är att det är mycket energieffektivt. Eftersom jordens inre värme är konstant och stabil kan man utnyttja den året runt för att kyla ner luften. Detta gör det möjligt att använda mindre energi än vad traditionella kylsystem kräver. Dessutom är frikyla ett miljövänligt alternativ eftersom det inte släpper ut några skadliga utsläpp i atmosfären.

Att använda frikyla kräver dock en investering i tekniken och rörledningar. Dessa kostnader kan vara höga i början, men på lång sikt kan man spara mycket pengar genom att använda frikyla.

Vad kostar frikyla?

Det är svårt att säga exakt vad frikyla kostar eftersom priserna kan variera beroende på olika faktorer såsom storleken på huset eller byggnaden, typen av mark som man borrar i, och så vidare. Dessutom kan kostnaderna för frikyla variera beroende på vilken leverantör man väljer.

En grov uppskattning är att kostnaden för att installera frikyla kan ligga mellan 50 000 och 100 000 kronor. Detta är dock bara en ungefärlig vägledning och det är viktigt att göra en grundlig undersökning innan du bestämmer dig.

Tre fördelar med att använda frikyla till bergvärme

Det finns många fördelar med att använda frikyla för att kyla ner hus och byggnader. Här är några av de viktigaste:

  • Frikyla är mycket energieffektivt. Detta eftersom jordens inre värme är konstant och stabil, kan man utnyttja den året runt för att kyla ner luften, vilket gör det möjligt att använda mindre energi än vad som krävs för att driva traditionella kylsystem. Detta kan resultera i lägre energikostnader för husägaren.
  • Frikyla är miljövänligt. Eftersom det inte släpper ut några skadliga utsläpp i atmosfären, därför är frikyla ett bra alternativ för de som vill minimera sin miljöpåverkan.
  • Frikyla är ekonomiskt fördelaktigt på lång sikt. Trots att kostnaden för att installera frikyla kan vara hög i början, kan man på lång sikt spara mycket pengar genom att använda frikyla i stället för traditionella kylsystem.
Frikyla till bergvärme

Få en kostnadsfri offert och ett prisestimat på bergvärme eller luft/vatten

Använd vårt verktyg för att ta reda på vad du skulle kunna spara med bergvärme eller luft/vatten, det tar bara 3 minuter

Få en offert på frekvensreglering

Du får svar inom 24-timmar

Hur fungerar processen till installerat & klart?

Ring gärna vid frågor 0760009826

Fyll i dina uppgifter för offert.

Vi kontaktar dig så fort som möjligt

Om du vill ringa istället 0760009826

Gör det själv

Verktyget gör det själv möjliggör fritt val från samtliga moment i installationsprocessen från rörinstallation till städning. Du kan välja att göra momenten på egen hand eller överlåta moment till proffs. 

Vi har även utformat verktyg som hjälper dig att välja rätt bergvärmepump om du är osäker efter att du designat din optimala installation! 

Från 84 203 kr

Alla priser är ink. moms och ROT