fbpx

Just nu! Upp till 11.000 SEK rabatt på värmepumpar från Bosch (Gäller t.o.m. 30/6)

Bergvärme eller luft-vatten värme?

Vilket är bäst för dig,  bergvärme eller luft-vatten? Det är många faktorer som påverkar valet av uppvärmning, såsom energiförbrukning, läge och förutsättningar, och givetvis pris. Här ska vi försöka sammanfatta hur de är olika, fördelarna och nackdelarna med jordvärme kontra luftvattenuppvärmning, och hur du hittar det som fungerar bäst för dig och ditt hus

Bergvärme – ett mer energieffektivt men dyrare system Den största fördelen med bergvärme är att det sparar mycket energi oavsett årstid och utetemperatur. Detta eftersom bergvärmepumpen använder lagrad solenergi från berggrunden, är den oberoende av utomhustemperaturen. Till skillnad från andra värmepumpar fungerar bergvärmepumpen bra även då temperaturen sjunker under -20 grader. Den högre kostnaden beror främst på material- och arbetskostnader förknippade med borrning av energibrunn. När bergvärme installeras borras ett djupt hål i närheten av fastigheten. En vätskefylld uppsamlingsslang placeras i borrhålet och dess uppgift är att överföra värme från berget till värmepumpen. Denna vätska kan vara skadlig för miljön – och kräver installationstillstånd. Denna tillståndsansökan tar lite tid och kostar pengar beroende på i vilken kommun du bor.

Luft-till-vatten värmepumpar – en billigare investering och stora besparingar

Som namnet antyder värmer en luft-vattenvärmepump upp ett hem genom att ta ut värme från uteluften genom ett vattenburet värmesystem. Luft-till-vatten uppvärmning kräver inte borrning eller schaktning i tomten, vilket gör det billigare att installera. Därför kommer påverkan på miljö och egendom att minska kraftigt. Till skillnad från bergvärme kräver luft-vattenuppvärmning inte heller tillstånd från den kommunala miljöledningsavdelningen. Även om luft-vattenvärmepumpar har blivit effektivare de senaste åren är luft-vattenvärme inte lika energieffektivt som bergvärme. Därför, för hushåll med mindre eller normal energiförbrukning, kommer luftvärmepumpar att vara bättre, och skillnaden i effektivitet är inte uppenbar. Luft-vattenuppvärmning är visserligen lönsamt i hushåll med hög förbrukning, men hög förbrukning ökar incitamenten för bergvärme om förhållandena tillåter.

Husets mått för bergvärme eller luft-vatten pump

Luft-till-vatten värmepumpar är bäst lämpade för små och medelstora bostäder med energiförbrukning upp till 25 000 kWh. Bergvärme lämpar sig för bostäder av alla storlekar, men speciellt de med energiförbrukning över 15 000 kWh. Höga investeringar i bergvärme lönar sig bättre när mer energi kan sparas.

Uppvärmningsbehovet av huset kan vara avgörande

Uppvärmningsbehovet i ditt hem spelar en viktig roll för att avgöra om du väljer bergvärme eller luft-vatten värme. Geotermisk energi kan ha ännu större effekt. Om ditt årliga uppvärmningsbehov överstiger 20 000 kWh, kan jordvärme vara ett bättre alternativ för dig. husets värmebehov Luft-vattenvärmepumpar är lämpliga för mindre bostäder med mindre värmebehov. Luft-vattenvärmepumpar kan vara ett bättre alternativ till bergvärme om det årliga värmebehovet är mindre än 20 000 kWh. Om berggrunden inte lämpar sig för bergvärme kan det också löna sig med luft-vattenuppvärmning. Anledningen till detta är att bergvärmepumpar är bättre lämpade för bostäder med högt värmebehov. Då kan du dra full nytta av bergvärmepumpens effekt och återbetalningstiden ligger kvar på mellan fem och tio år.

Vad har bergvärme och luft-vattenvärme gemensamt?

Luft/vatten och bergvärmepumpar bygger på samma teknik. Värmepumpen hämtar upp värmeenergi från luft eller vatten. Värmepumpen värmer i sin tur upp vattnet i det vattenburna systemet som används för uppvärmning av huset och ditt tappvarmvatten. I båda fallen kopplas anläggningarna till ett vattenburet distributionssystem. Det blir därför i bägge fall billigare att installera om ditt hus redan har ett vattenburet system.

Få en kostnadsfri offert och ett prisestimat på bergvärme eller luft/vatten

Använd vårt verktyg för att ta reda på vad du skulle kunna spara med bergvärme eller luft/vatten, det tar bara 3 minuter

Få en offert på frekvensreglering

Du får svar inom 24-timmar

Hur fungerar processen till installerat & klart?

Ring gärna vid frågor 0760009826

Fyll i dina uppgifter för offert.

Vi kontaktar dig så fort som möjligt

Om du vill ringa istället 0760009826

Gör det själv

Verktyget gör det själv möjliggör fritt val från samtliga moment i installationsprocessen från rörinstallation till städning. Du kan välja att göra momenten på egen hand eller överlåta moment till proffs. 

Vi har även utformat verktyg som hjälper dig att välja rätt bergvärmepump om du är osäker efter att du designat din optimala installation! 

Från 84 203 kr

Alla priser är ink. moms och ROT