fbpx

Just nu! Upp till 11.000 SEK rabatt på värmepumpar från Bosch (Gäller t.o.m. 30/6)

Bergvärme pumpar har använts i olika former i många år. En av de äldsta formerna av bergvärme pumpar är termiska bergvatten-system, som användes av romarna för att kyla sina hus och bad. Dessa system fungerade genom att man pumpade vatten genom marken och använde jordens naturliga kyla för att kyla vattnet, som sedan användes för att kyla husen.

Under 1900-talet började man utveckla mer avancerade bergvärmepumpar som använde elektrisk energi för att driva pumpen och värma upp vattnet. Dessa system användes ofta i städer för att värma upp byggnader och ge dessa ett ekonomiskt och miljövänligt alternativ till traditionella värmesystem.

Början på moderna bergvärmepumpar

Under 1900-talet fortsatte utvecklingen av bergvärmepumpar, och tekniken började användas allt mer för att värma upp både mindre och större byggnader. På 1950-talet utvecklades den första kommersiellt tillgängliga bergvärmepumpen av den amerikanske ingenjören Robert C. Webber, som använde sig av freon som köldmedel. Freon är en gas som är mycket effektiv som köldmedel, och som har använts i många olika typer av kylskåp och klimatanläggningar.

I dag används bergvärmepumpar på ett brett utbud av sätt, från att värma upp stora kommersiella byggnader till att ge enskilda hus en miljövänlig uppvärmning. Bergvärme pumpar har också blivit allt populärare i länder med kallt klimat, som Sverige och Finland, då de ger en effektiv och miljövänlig uppvärmning året runt.

I Sverige har bergvärmepumpar använts sedan 1960-talet, då tekniken började utvecklas och bli mer tillgänglig. Detta har lett till en ökad användning i landet, särskilt i de senaste decennierna då fokus på hållbar energianvändning har ökat. Idag används därför bergvärmepumpar i många olika typer av byggnader i Sverige.

Bergvärme i framtiden

I framtiden kommer bergvärmepumpar fortsätta att vara en viktig teknik för att värma upp byggnader, särskilt i länder med kalla klimat. Dessutom kommer tekniken förmodligen att fortsätta att utvecklas, vilket kan leda till ännu mer effektiva och miljövänliga bergvärmepumpar.

En utveckling som redan pågår är att bergvärmepumpar blir allt mer populära för att användas i kombination med solceller och andra förnybara energikällor. Detta gör att byggnader kan bli mer energieffektiva och miljövänliga, eftersom de kan använda förnybar energi från solen och jorden för att värma upp byggnader.

En annan trend som kan komma att påverka bergvärmepumpar i framtiden är den ökande efterfrågan på smarta hem-system. Detta är system som gör det möjligt för hemägare att styra och övervaka olika system i sitt hem, såsom värme, belysning och säkerhet, via en app eller en webbplats. I framtiden kan detta innebära att bergvärmepumpar kan integreras i smarta hem-system, vilket gör det möjligt för hemägare att enkelt styra och övervaka sin bergvärmepump från sin mobiltelefon eller dator.

Få en kostnadsfri offert och ett prisestimat på bergvärme eller luft/vatten

Använd vårt verktyg för att ta reda på vad du skulle kunna spara med bergvärme eller luft/vatten, det tar bara 3 minuter

Få en offert på frekvensreglering

Du får svar inom 24-timmar

Hur fungerar processen till installerat & klart?

Ring gärna vid frågor 0760009826

Fyll i dina uppgifter för offert.

Vi kontaktar dig så fort som möjligt

Om du vill ringa istället 0760009826

Gör det själv

Verktyget gör det själv möjliggör fritt val från samtliga moment i installationsprocessen från rörinstallation till städning. Du kan välja att göra momenten på egen hand eller överlåta moment till proffs. 

Vi har även utformat verktyg som hjälper dig att välja rätt bergvärmepump om du är osäker efter att du designat din optimala installation! 

Från 84 203 kr

Alla priser är ink. moms och ROT