fbpx

Vilken luft-vattenpump ska jag välja?

En luft/vatten värmepump är en typ av värmesystem som använder utomhusluft som energikälla för att värma vatten som används i ett hus eller en byggnad. I förberedelserna för en installation funderar dock många på vilken luft-vattenpump ska jag välja? När du väljer en luftvatten värmepump finns det flera faktorer att beakta:

  1. Storlek: Se till att välja en värmepump som är rätt storlek för ditt hem eller byggnad. En värmepump som är för liten kommer inte att ge tillräcklig värme, medan en värmepump som är för stor kommer att slösa på energi och pengar.
  • Effektivitet: Leta efter en värmepump med hög energieffektivitet. Ju högre betyg, desto mindre energi kommer värmepumpen att använda för att producera värme, vilket kommer att spara pengar på energiräkningen.
  • Klimat: Överväg klimatet på din plats när du väljer en värmepump. Om du bor i ett kallare klimat behöver du en värmepump med högre värmebehov.
  • Kostnad: Jämför de första och långsiktiga kostnaderna för olika värmepumpar för att hitta den som är mest kostnadseffektiv. Tänk även på att den ska vara anpassad för din situation.
  • Garanti: Se till att välja en värmepump med bra garanti. En längre garanti ger dig lugn och skyddar din investering i händelse av problem.
  • Professionell installation: Det är viktigt att ha en professionell installatör som installerar din värmepump. Detta för att säkerställa att den installeras på rätt sätt och säkert. Se till att välja en seriös och erfaren installatör för jobbet.

Genom att beakta dessa faktorer kan du välja den bästa luftvatten värmepumpen för dina behov och budget.

Att tänka på:

När du har jämfört olika modeller och valt en auktoriserad installatör bör du också tänka på hur du kan maximera effektiviteten och energibesparingen med din bergvärmepump. Ett sätt att göra detta är att se till att din bostad är välisolerad. Detta gör så att värmen som din värmepump producerar inte går förlorad. Det kan också vara en bra idé att använda en programmerbar termostat, så att värmen bara blir producerad när det finns behov.

En annan faktor som kan påverka effektiviteten och energibesparingen är hur väl värmepumpen är installerad. En duktig installatör kan hjälpa dig att säkerställa att värmepump är placerad på ett sådant sätt att den fungerar optimalt och att alla anslutningar och rör är korrekt monterade.

Slutligen kan det vara en bra idé att överväga vilka extra funktioner och tillbehör du vill ha med din pump. Vissa modeller erbjuder till exempel möjligheten att använda solenergi som en extra energikälla. Andra att koppla in en värmekälla för att förstärka värmen under de kallaste månaderna. Genom att överväga dina specifika behov kan du välja en bergvärmepump som passar dina behov på bästa sätt.

Storlek på varmvattenberedaren, Vilken luft-vattenpump ska jag välja?

Luft-vattenpumpar kommer i många olika utföranden där vissa har en medföljande varmvattenberedare och andra får man köpa till separat. Det går därför bra att anpassa storleken på varmvattenberedaren efter familjens vanor, som långa duschar eller vid badkar. Vanligen ligger en tank på mellan 200 och 300 liter. I generella drag brukar man säga att 200 liter räcker till en familj med en normal varmvattenanvändning. Om du har badkar rekommenderas istället ofta 300 liter. Detta bör du även överväga om familjemedlemmar gärna duschar varmt och länge. De flesta pumpar med inbyggd tank har en storlek på 200 liter. En extern varmvattentank kan istället passa bra om man vill ha en större tankvolym eller om man har lågt i tak. Detta då luft-vatten pumpen och varmvattentanken då upptar mer golvyta istället för att bygga på höjden.

Vilken luft-vattenpump ska jag välja?

Innehåll

Få en kostnadsfri offert och ett prisestimat på bergvärme eller luft/vatten

Använd vårt verktyg för att ta reda på vad du skulle kunna spara med bergvärme eller luft/vatten, det tar bara 3 minuter

För ditt hem

Gör det själv

Verktyget gör det själv möjliggör fritt val från samtliga moment i installationsprocessen från rörinstallation till städning. Du kan välja att göra momenten på egen hand eller överlåta moment till proffs. 

Vi har även utformat verktyg som hjälper dig att välja rätt bergvärmepump om du är osäker efter att du designat din optimala installation! 

Från 84 203 kr

Alla priser är ink. moms och ROT