fbpx

Luft/vatten värmepumpar är en mycket effektiv och miljövänlig lösning för uppvärmning och kylning av hem och byggnader. De använder den omgivande luften som energikälla, i stället för att basera sig på fossilbränslen som gas eller olja, vilket gör dem till en mer hållbar och kostnadseffektiv lösning på sikt. Vi går i detta inlägg igenom besparingen med Luft/vatten pumpar i större noggrannhet.

En av de främsta fördelarna med luftvatten värmepumpar är deras förmåga att spara energi och minska energikostnader. Dessa system är utformade för att vara mycket effektiva, med många enheter som har en energieffektivitetskvot på mer än 3. Detta innebär att för varje enhet energi som systemet använder kan det producera mer än tre enheter värme eller kyla.

Jämfört med traditionella uppvärmnings- och kylsystem kan luft/vatten värmepumpar resultera i betydande energibesparingar. Till exempel har en gasolugn en energieffektivitetskvot på cirka 0,8, vilket innebär att den är mycket mindre effektiv än en värmepump. Detta innebär att en värmepump kan kunna spara en bostadsägare hundratals eller till och med tusentals dollar per år på energikostnader, beroende på deras plats och klimat.

Förutom energibesparingar kan luftvatten värmepumpar också resultera i betydande miljömässiga vinster. Dessa system producerar färre utsläpp än traditionella system, vilket innebär att de kan hjälpa till att minska en byggnads koldioxidfotavtryck. Detta kan vara särskilt viktigt för dem som vill minska sin miljöpåverkan och göra sina hem eller byggnader mer hållbara.

Sammanfattningsvis är luftvatten värmepumpar ett pålitligt och effektivt val för uppvärmning och kylning av hem och byggnader. De kan resultera i betydande energibesparingar och kostnadsbesparingar, samt miljömässiga vinster, vilket gör dem till ett smart val för dem som vill minska sin energiförbrukning och sänka sitt koldioxidfotavtryck. Därför är det en bra idé att investera i en luftvatten värmepump.

Besparing Luft/vatten, Bergvärme eller luft/luft?

Det är så klart bra att veta vad som gäller generellt. Energimyndigheten har fastställt siffror som är baserade på att du byter från vattenburen el eller oljepanna:

Bergvärme och jord-och sjövärmepumpar ger den största besparingen: Cirka 70–75 procent, ibland upp till 85 procent. Detta inkluderar både värme och varmvatten.

Luft/vattenvärmepumpar ger i genomsnitt cirka 50 procent lägre kostnader för värme och varmvatten.

Luft/luftvärmepumpar ger 30–50 procents besparing av uppvärmningskostnader, utan varmvatten.

Du kan läsa mer om skillnaderna mellan Luft/vatten och bergvärme här.

Årsverkningsgrad – SCOP

Årsverkningsgraden, eller SCOP, är ett mått på effektiviteten hos en värmepump. Det används för att jämföra olika värmepumpar och för att hjälpa användarna att välja den mest effektiva värmepumpen för sina behov. SCOP mäts i förhållandet mellan den värmeenergi som värmepumpen producerar och den elektriska energi som den använder.

I det här fallet, om vi tar ett snitt på luft/vatten i Göteborg som exempel, ger dessa siffror en SCOP på 3,24. Det innebär att för varje 1 kWh el som du lägger in i värmepumpen levereras 3,24 kWh värmeenergi i bostaden. Detta är en mycket hög SCOP, vilket betyder att värmepumpen är mycket effektiv.

SCOP mäts under en hel säsong, vilket innebär att det tar hänsyn till variationer i temperaturen och klimat.

Besparing Luft:vatten

Få en kostnadsfri offert och ett prisestimat på bergvärme eller luft/vatten

Använd vårt verktyg för att ta reda på vad du skulle kunna spara med bergvärme eller luft/vatten, det tar bara 3 minuter

För ditt hem

Hur fungerar processen till installerat & klart?

Ring gärna vid frågor 0760009826

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig

Vi kontaktar dig så fort som möjligt

Om du vill ringa istället 0760009826

Gör det själv

Verktyget gör det själv möjliggör fritt val från samtliga moment i installationsprocessen från rörinstallation till städning. Du kan välja att göra momenten på egen hand eller överlåta moment till proffs. 

Vi har även utformat verktyg som hjälper dig att välja rätt bergvärmepump om du är osäker efter att du designat din optimala installation! 

Från 84 203 kr

Alla priser är ink. moms och ROT