Frikyla är en teknik som använder jordens inre värme för att kyla ner luften i hus och byggnader. För att få igång frikylan, borrar man ett djupt hål i marken och lägger ner en rörledning. En kompressor pumpar sedan kylmediet genom röret och ner i jorden. När kylmediet kommer ner i jorden absorberar det värmen från jorden och blir varmt. Sedan pumpas det varma kylmediet tillbaka upp genom röret till kompressorn där värmen avlägsnas genom en kylare. På så sätt kan man använda jordens inre värme för att kyla ner luften i hus och byggnader. Frikyla är därför ett perfekt komplement till Bergvärme eller Jordvärme. För att producera kyla behöver bergvärmepumpar en kylmodul vilket är möjligt att köpa till de flesta av dagens värmepumpar. För att därefter distribuera kylan i huset behövs så kallade fläktelement, eller fläktkonvektorer som ansluts till värmepumpen och sprider den svala luften i huset.
En stor fördel med frikyla till bergvärme är att det är mycket energieffektivt. Eftersom jordens inre värme är konstant och stabil kan man utnyttja den året runt för att kyla ner luften. Detta gör det möjligt att använda mindre energi än vad traditionella kylsystem kräver. Dessutom är frikyla ett miljövänligt alternativ eftersom det inte släpper ut några skadliga utsläpp i atmosfären.
Att använda frikyla kräver dock en investering i tekniken och rörledningar. Dessa kostnader kan vara höga i början, men på lång sikt kan man spara mycket pengar genom att använda frikyla.
Vad kostar frikyla?
Det är svårt att säga exakt vad frikyla kostar eftersom priserna kan variera beroende på olika faktorer såsom storleken på huset eller byggnaden, typen av mark som man borrar i, och så vidare. Dessutom kan kostnaderna för frikyla variera beroende på vilken leverantör man väljer.
En grov uppskattning är att kostnaden för att installera frikyla kan ligga mellan 50 000 och 100 000 kronor. Detta är dock bara en ungefärlig vägledning och det är viktigt att göra en grundlig undersökning innan du bestämmer dig.
Tre fördelar med att använda frikyla till bergvärme
Det finns många fördelar med att använda frikyla för att kyla ner hus och byggnader. Här är några av de viktigaste:
- Frikyla är mycket energieffektivt. Detta eftersom jordens inre värme är konstant och stabil, kan man utnyttja den året runt för att kyla ner luften, vilket gör det möjligt att använda mindre energi än vad som krävs för att driva traditionella kylsystem. Detta kan resultera i lägre energikostnader för husägaren.
- Frikyla är miljövänligt. Eftersom det inte släpper ut några skadliga utsläpp i atmosfären, därför är frikyla ett bra alternativ för de som vill minimera sin miljöpåverkan.
- Frikyla är ekonomiskt fördelaktigt på lång sikt. Trots att kostnaden för att installera frikyla kan vara hög i början, kan man på lång sikt spara mycket pengar genom att använda frikyla i stället för traditionella kylsystem.