Brunnsborrning
Heatio är din helhetsleverantör för energibrunnsborrning eller vattenbrunnar. Vi hjälper dig med planering, tillstånd, finansiering och borrning.
Få hjälp med ansökan
Få räntefri finansiering
Installation i hela Sverige
Att borra med Heatio
Vi har spetskompetens på borrmomentet för att vägleda dig rätt redan innan tillståndsansökan. Våra borrpartners borrar över 200 000 borrmeter per år och gjort ett stort antal installationer av geoenergi.
Varför borra med Heatio?
Det ska vara lätt att borra
Borrning kräver ofta lite extra planering och arbete. Vi planerar därför borrningen tillsammans med dig i förväg. Genom vår borrkompetens placerar vi brunnen så fördelaktigt som möjligt för att spara tid och pengar och sköter eventuell dialog med kommunen åt dig. Vi borrar alltid efter Normbrunn-16 och hjälper dig med allt från tillstånd till ROT-ansökan.
Vad ska jag tänka på?
Snart påbörjar vi arbetet med din energibrunnsborrning. När vi anländer till din fastighet kommer vi med en lastbil utrustad med en borrigg. För att borrningen ska kunna genomföras smidigt behöver lastbilen stå max 50 meter från borrhålet. I vissa fall kan vägen behöva spärras av för att ge oss tillräckligt med arbetsutrymme.
Förberedelser inför borrningen:
- Fri tillgång till arbetsområdet: Se till att vägen fram till borrplatsen är fri från hinder såsom parkerade bilar, byggmaterial eller andra föremål.
- Skydd av omgivningen: Borrningen kan orsaka viss nedsmutsning. Om du har känsliga ytor, växter eller föremål i närheten, kan det vara bra att täcka eller flytta dem.
- Placering av borrhål: Vi hjälper dig att avgöra den bästa platsen för borrningen, men det kan vara bra att ha en ungefärlig uppfattning om var du vill att hålet ska placeras.
- Hänsyn till grannar: Borrningen kan medföra visst buller. Informera gärna dina grannar i förväg så att de är förberedda.
Hur lång tid tar det?
Själva energibrunnsborrningen tar vanligtvis en dag, men i vissa fall kan det ta längre tid beroende på markförhållanden och djupet på borrhålet.
Har du några frågor inför borrningen? Tveka inte att kontakta oss! 010-204 00 21

Om borrningen
Vår borrigg har en vikt på cirka 15 ton och rör sig med hjälp av larvfötter. Vi strävar alltid efter att minimera avtrycken på marken. Om gräsmattan påverkas kan eventuella märken enkelt jämnas ut med lite matjord, vilket gör att gräset återhämtar sig snabbt.
Innan arbetet påbörjas levereras en container till din tomt. Den används för att samla upp både krossat stenmjöl och vatten som uppstår vid borrningen. Containern ska placeras inom en radie av 25 meter från borrpunkten och bör stå inom tomtgränsen.
När borriggen är i arbetsläge och upprätt når den en höjd av 7 meter. Vid borrplatsen är det viktigt att det finns gott om utrymme och fri passage.
Vid transport kan borriggen hantera uppförsbackar med en lutning på upp till 15 grader.
För att borriggen ska fungera optimalt krävs en relativt plan yta, med en maximal sidolutning på 5 grader.
Om tillståndet
För att genomföra en energibrunnsborrning krävs det tillstånd från kommunen. Tillståndsprocessen säkerställer att borrningen sker enligt gällande regler och att inga risker uppstår för miljö eller dricksvatten.
Som kund hos oss behöver du inte oroa dig för detta – vi hanterar hela ansökningsprocessen åt dig! Vi ser till att alla nödvändiga uppgifter skickas in och att ansökan följer kommunens riktlinjer.
Vad kostar ett borrtillstånd?
Kommunens avgift för att behandla tillståndsansökan varierar beroende på var du bor. Priset kan skilja sig från kommun till kommun, och vi hjälper dig gärna att ta reda på vad som gäller i just ditt område.
Har du frågor om borrtillstånd eller vill du veta mer om processen för energibrunnsborrning? Kontakta oss, så guidar vi dig genom hela vägen! 010-204 00 21

Vad vill du ha hjälp med?
Energibrunnsborrning
Vi hjälper dig från projektering till avlämning och eftermarknad med din energibrunnsborrning
Vattenbrunn
Vi hjälper dig från projektering till avlämning och efter marknad med din vattenbrunn
Komplett installation
Vi kan värmepumpar och hjälper dig gärna med en totalentreprenad oavsett om det är bergvärme eller exempelvis luft/vatten!
- Bergvärme
- Utbyte bergvärme
- Luft/Vatten
- Frånluft
- Brunnsborrning
Vad våra kunder tycker om oss







Kom i kontakt med oss!
Få en kostnadsfri offert, vi kontaktar dig inom 24 timmar.
Det här är Heatio Energy
Heatio grundades 2021 med en tydlig vision: att förenkla och effektivisera installationen av värmepumpar. Vi såg behovet av energilösningar som är tillgängliga, transparenta och anpassade efter varje fastighets unika förutsättningar. Med en passion för innovation och hållbarhet hjälper vi fastighetsägare att välja rätt värmepump och säkerställa en smidig drift för en energieffektiv och klimatvänlig framtid. Hos oss är kunden alltid i fokus, och vi strävar efter att vara en trygg och pålitlig partner genom hela processen.
Lokal närvaro
Vi finns och installerar i stora delar av Sverige för att ge dig trygg och professionell service nära dig
Säkra installationer
Våra certifierade installatörer garanterar en säker och trygg installation med godkända material och metoder
Långsiktig aktör
Som en av Sveriges största installatörer är vi en trygg och långsiktig partner till alla våra kunder
Teamet
Engagerade energirådgivare som till största delen består av civilingenjörer med expertis inom energi och teknik.
Marknadsledande fabrikat
Vi arbetar med de främsta fabrikaten på marknaden och jämför alternativ för att hitta den värmepump som bäst matchar dina behov
4,8 stjärnor
Genomsnittligt kundbetyg för våra utförda installationer
Vanliga frågor och svar vid energibrunnsborrning
Om du vill installera bergvärme på din fastighet behöver du ansöka om tillstånd hos din kommun. Reglerna för tillståndsansökan för bergvärme kan variera mellan olika kommuner, så det är viktigt att du kontaktar din kommun för att få reda på vilka regler som gäller i just ditt område. I vissa kommuner kan du ansöka om tillstånd online, medan du i andra kommuner behöver lämna in en fysisk ansökan. För att ansöka om tillstånd behöver du oftast fylla i en ansökningsblankett och bifoga dokument som visar att installationen följer gällande bestämmelser och föreskrifter.
Du kan behöva bifoga en ritning över din fastighet och platsen där energibrunnen ska borras, och du kan också behöva lämna in en förhandsanmälan om du planerar att gräva på din fastighet. Om det är första gången du ansöker om tillstånd för bergvärme kan det vara bra att be om hjälp från din installatör eller en annan professionell för att säkerställa att du lämnar in en korrekt ansökan. Tänk även på att kommunen tar ut en avgift för att handlägga ditt ärende där kostnaden varierar från kommun till kommun. Vi hjälper dig givetvis med tillståndet!
Ja Skatteverket och branschorganisationen SKVP har gemensamt beslutat om en schablonberäkning för ROT-avdrag vid installation av värmepumpar. Schablonvärdet räknas på det totala offererade priset och ligger på 10,5%.
Läs mer om ROT-avdrag för värmepumpar på SKVP’s hemsida (https://skvp.se/varmepumpar/villa/rot-avdraget).
Vi räknar givetvis ut detta åt dig och du ser det tydligt på din offert. Du kan även läsa mer om Rot här: https://heatio.se/rot-avdraget-bergvarme/