Det är mycket att tänka på när man köper en elbil, många vill ha möjligheten att kunna ladda hemma och undrar då vad man ska tänka på när man väljer laddbox? Hur ska man ladda bilen på ett sätt som både är smart och säkert? Det finns idag ett stort antal tillverkare av laddboxar på marknaden vilket gör att pris och specifikationer har stora variationer märken och modeller emellan. Det är därför inte helt enkelt att hitta rätt laddbox, men det hjälper vi dig med. Här listar vi även 5 viktiga saker att tänka på när du köper din laddbox.
Välj en laddbox som är säkrad för framtiden
Det är lätt att utgå från sina nuvarande behov när man köper laddbox. Vi tipsar alltid våra kunder om att planera för behovet som kan komma att finnas i framtiden för att slippa dra ut på onödiga kostnader längre fram i tiden. Genom att istället välja en laddbox som kan leverera upp till 22 kw och som klarar 3 såväl som 1 fas laddning gör att man kan känna sig trygg med att man kan behålla laddboxen även vid bilbyte. Tänk även på att välja en med typ 2 uttag eller med fast typ 2 kabel.
Välj en laddbox som har en jordfredsbrytare typ B inbyggd
Vi rekommenderar starkt att installationen ska inkludera en jordfelsbrytare typ B vilket är inbyggt i somliga laddboxar. I de fall att laddboxen saknar en inbyggd typ B jordfelsbrytare tillkommer det vanligtvis som materialkostnad från elektrikern, ofta runt 1500 kr.
En uppkopplad box
Att ha en laddbox som är uppkopplad syftar till att den är möjlig att koppla mot internet, antingen genom WiFi, 4G eller en kabel. Det finns laddboxar på marknaden idag som inte har denna funktion. Vi rekommenderar starkt att välja en laddbox som har internetuppkoppling då det gör att du kan styra laddboxen från distans och få statistik om laddningen i din telefon och optimera laddningen. Det är även en funktion som möjliggör många smarta funktioner som finns i laddboxarna idag och som kommer i framtiden.
En kabel som är fast eller lös?
Vi rekommenderar att du väljer en laddbox med en lös kabel. Givetvis finns det för och nackdelar med båda delarna men ofta finns det fler fördelar än nackdelar med en lös kabel. Ett tydligt exempel är möjligheten att ta med kabeln när du är ute och åker. Vissa boxar har även funktioner som tillåter dig att låsa fast kabeln när du inte använder den för att du ska slippa oroa dig för stöld. Med en lös kabel kan du även enkelt anpassa dig om du i framtiden köper en ny bil som kanske har ladd uttaget på annan plats eller en annan typ av ladd uttag. Det är även viktigt att tänka på att olyckan kan vara framme och ifall att kabeln blir skadad är det enkelt att kunna byta ut den själv istället för att behöva ringa till en elektriker.